Tumane

MANASTIR TUMANE

jednodnevni izlet – autobusom

OBRETENJE MOSTIJU SVETOG JAKOVA

SUBOTA, 21.10.2023.

CENA ARANŽMANA :     1.700 dinara

Sastanak putnika u 05:30h, ulica Bul. Kralja Aleksandra kod crkve Svetog Marka. Polazak u 06:00h časova. Putovanje u pratnji strucnog vodica,  autoputem preko Požarevca, prateci tok Dunava do Golupca,  dovodi nas do prve destinacije koju obilazimo, manastira Tumane.

Jutarnja Liturgija pocinje u 9:00h. Presvlacenje mostiju Sv. Jakova je u 11:00h. Citanje grupne molitve ce biti odrzano ako protokol to bude dozvoljavao po zavrsenom programu manastira. Obilazak isposnice Sv. Zoosima je takodje neizostavan deo Vase posete ovom manastiru.. Nakon zavrsenog obilaska manastirskog komleksa, put nastavljamo  preko Golupca do manastira Nimnik gde nam gostoprimstvo ukazuju monahinje ovog manastira. Slobodno vreme mozete iskoristiti  za obilazak kapele posvećene pokrovu Sv. Bogorodice, kao i kapele Svetinja. Nakon obilsaka Manastirskog kompleksa otac Jelisej cita grupne molitve, nakon  koje putovanje nastavljamo prema Beogradu istom trasom. Dolazak u Beograd u večernjim časovima

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca. O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živo predanje koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Uoči samog boja na Kosovu, Miloš je nehotice prilikom lova ranio Sv. Zosima, pravoslavnog monaha pristiglog sa dalekog Sinaja. U znak poravnanja, a u strahu od Gospoda, tražeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakom njegove pogibje na Kosovu narod svojim rukamo i darovima završio. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog. 
Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.

Manastir Nimnikpoznat i pod imenom Marijanski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji braničevskoj. Manastir sa crkvom posvećenoj Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog predstavljaju kao celina nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Nalazi se na putu Požarevac-Veliko Gradište, a na jugoistoku od sela Kurjače (opština Veliko Gradište) , na 3 km udaljenosti od puta, u hrastovoj šumi. Ime manastira potiče verovatno od vlaške reči „nimik“ (neznan, nepoznat) po nepoznatom svetitelju čiji se grob nalazi u kapeli Svetinja uz crkvu.

Golubački grad ili Golubac  je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smešten je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.  Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti. Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću. U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do kraja 2017. se očekuje kompletna obnova.

  • prevoz autobusom turisticke klase(tv,dvd,klima) prema program putovanja/mesta se  određuju prema vremenu prijave
  • organizaciju I tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem
  • individualne troškove.
  • u celosti prilikom rezervacije

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.

Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Prijavite se svojom E-mail adresom na našu listu i primajte redovno novosti o najnovijim ponudama.