Neos Marmaras

12 dana / 10 noćenja / bus

Neos Marmaras se nalazi na Sitoniji, sredjem prstu poluostrva Halkidiki, na oko 110 km jugoistočno od Soluna. Smešten je na nekoliko brežuljaka i karakteriše ga predivna priroda, bujna vegetacija, kristalno čisto more i dugačka peščana plaža, koja je rekorder po broju priznanja za kvalitet od nadležnih organizacija. Plaža je prostrana, tako da i u vreme najvećih letnjih gužvi ima dovoljno prostora za sve mnogobrojne turiste.  Mladi će uživati u dobrom noćnom provodu, a porodice u opuštenom odmoru. U neposrednoj blizini nalaze se ekskluzivni hoteli Porto Karasa i mnoge skrivene peščane uvale. Za radoznale i sklone uživanju tu su i brojni izleti brodom ili autobusom.

Neos Marmaras je relativno malo mesto koje van letnje sezone ima nešto preko 3.000 stanovnika, ali tokom glavne letnje turističke sezone ovde bude čak i do 20.000 ljudi. Tada Neos Marmaras postaje pravi centar dešavanja za sve žitelje i goste sa cele Sitonije. Svi koji žele dobar provod dolaze ovde, bilo tokom dana na plažama ili uveče u mnogobrojnim barovima, restoranima i igraonicama. Gradić je osnovan 1922. godine od strane izbeglica iz Male Azije, koji su došli iz mesta Marmaras. Područje današnjeg mesta nekada je pripadalo manastiru Grigoriou, i on je smešten u neposrednoj blizini, na planini Atos.

Današnje stanovništvo ove popularne letnje destinacije je poreklom uglavnom sa ostrva Marmara u Mramornom moru, koje je posle proterivanja iz Turske naselilo ove krajeve 1922.godine. Takodje, jedan deo stanovnika vodi poreklo i iz malog sela Partenon, koje se nalazi na planini Itamos iznad Neos Marmarasa.
U Neos Marmarasu se tokom trajanja letnje turističke sezone održavaju brojne i raznovrsne manifestacije. One vrlo slikovito posetiocima ovog mesta prikazuju tradiciju i dočaravaju jedinstven duh ovog dela Grčke.                                                                                        

Ovo mesto ima nekoliko trgova, šetalište uz more, luku, kapetaniju, a sve ovo upotpunjuju sadržaj ovog letovališta koje živi tokom cele godine.

PLAŽE NEOS MARMARASA    

U samom letovalištu  postoje dve plaže, Glavna gradska plaža i plaža Paradiso. Obe plaže su orijentisane prema zapadu, tako da pružaju mogućnost uživanja u suncu do samog zalaska. Glavna gradska plaža je odlikovana prestižnom turističkom plaketom „Plava zastava“ nekoliko puta do sad. To je peskovita plaža, vrlo prostrana i velika, a na njenom samom kraju je lociran već pomenuti Porto Carras, koji predtsavlja jedan od najboljih i najraskošnijih hotelskih kompleksa u Grčkoj, pa i u Evropi. Plaža je vrlo čista, redovno uredjivana i održavana, a mnogo kafića i manjih lokala se nalazi odmah tu nadomak plaže.

Plaža Paradiso je smeštena na ulazu u Neos Marmaras iz Pravca Soluna. Manja je i uža od gradske plaže, ali sa isto tako čistom smaragdnom vodom. U pozadini plaže smešteno je nekoliko malih porodičnih hotela, kao i nekoliko redova vila.

Osim ove dve najpopularnije plaže, postoji i nekoliko plaža u okolini mesta koje su takodje lepo uredjene, kao i male poludivlje plaže za one koji vole netaknutu prirodu. 

PRIVREDA MESTA 

Neos Marmaras i ova regija postali su popularni prvenstveno nakon izgradnje hotelskog kompleksa Porto Carras. Od tada je Neos Marmaras i ovaj deo Sitonije doživeo nagli ekonomski i turistički procvat. Tada se meštanima Neos Marmaras i okoline ukazale prilika da počnu da se bave turizmom. Veliki broj njih su iskoristili šansu da otvore sopstvene hotele, apartmane ili restorane, i to je momenat kada turistička industrija je uzela primat i postala najvažnija grana lokalne ekonomije.

Usled razvoja letovališta Porto Carras i zbog njegove popularnosti, veliki deo lokalnog stanovništva je tada imalo priliku da dobije posao u turistizmu, što je umnogome doprinelo porastu životnog standarda ovog mesta.

Osim turizma, glavne delatnosti stanovništva su poljoprivreda (masline, med, vino) i ribolov.

Za vaš nezaboravni odmor u ovom letovalištu izabrali smo nekoliko  kvalitetnih vila na odličnim lokacijama.