MANASTIR TUMANE

jednodnevni izlet – autobusom

POLAZAK IZ BEOGRADA

SVAKE NEDELJE

CENA ARANŽMANA :     1.700 dinara

Sastanak putnika u 06:00 h, ulica Bulevar Kralja Aleksandra kod crkve Svetog Marka. Polazak u 06:30 časova. Putovanje u pratnji stručnog vodica,  autoputom preko Požarevca, prateći tok Dunava do Golupca,  dovodi nas do prve destinacije koju obilazimo, manastira Tumane. Poseta manastiru uključuje prisustvo jutarnjoj Liturgiji sa početkom u 9:00h, kao i čitanje grupnih molitvi nakon završene Liturgije. Obilazak isposnice Sv. Zosima je takođe neizostavan deo Vase posete ovom manastiru.. Nakon završenog obilaska manastirskog kompleksa, put nastavljamo  preko Golupca do manastira Nimnik gde nam gostoprimstvo ukazuju monahinje ovog manastira. Slobodno vreme možete iskoristiti  za obilazak kapele posvećene pokrovu Sv. Bogorodice, kao i kapele Svetinja. Nakon obilaska Manastirskog kompleksa otac Jelisej čita grupne molitve, nakon  koje putovanje nastavljamo prema Beogradu istom trasom. Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca. O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živo predanje koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Uoči samog boja na Kosovu, Miloš je nehotice prilikom lova ranio Sv. Zosima, pravoslavnog monaha pristiglog sa dalekog Sinaja. U znak poravnanja, a u strahu od Gospoda, tražeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakon njegove pogibije na Kosovu narod svojim rukama i darovima završio. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdanski Ostrog.

Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.

Manastir Nimnikpoznat i pod imenom Marijanski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji braničevskoj. Manastir sa crkvom posvećenoj Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog predstavljaju kao celina nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Nalazi se na putu Požarevac-Veliko Gradište, a na jugoistoku od sela Kurjače (opština Veliko Gradište) , na 3 km udaljenosti od puta, u hrastovoj šumi. Ime manastira potiče verovatno od vlaške reči „nimik“ (neznan, nepoznat) po nepoznatom svetitelju čiji se grob nalazi u kapeli Svetinja uz crkvu.

Golubački grad ili Golubac  je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smešten je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.  Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti. Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću. U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do 2018. je završena  kompletna obnova.

  • prevoz autobusom turističke klase ( tv, dvd, klima) prema program putovanja/mesta se  određuju prema vremenu prijave
  • organizaciju I tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem
  • individualne troškove.
  • u celosti prilikom rezervacije

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 50 PUTNIKA.
U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.

Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja

Prijavite se svojom E-mail adresom na našu listu i primajte redovno novosti o najnovijim ponudama.